2000 | 2002 | 2004 | 2006 | 2008 | 2010 | 2012 | 2014 | 2016 | 2018
Cea de a zecea editie – jubiliara – a celei mai importante reuniuni stiintifice in domeniu care se desfasoara in Romania, Conferinta Internationala “Calitate si Siguranta in Functionare” – CCF 2006, va fi organizata – conform periodicitatii deja stabilite – in perioada 27 – 29 septembrie 2006 in pitorescul cadru oferit de perla Carpatilor romanesti, statiunea Sinaia, in salile elegantului Cazinou din localitate.
Titulatura traditionala a conferintei – Conferinta de Calitate si Fiabilitate a fost modificata – incepand cu editia precedenta a manifestarii – in Conferinta de Calitate si Siguranta in Functionare (pastrandu-se totusi acronimul traditional CCF), pentru a sublinia mai bine faptul ca in cadrul acestei reuniuni stiintifice internationale de amploare, va fi analizata atat problematica calitatii cat si a sigurantei in functionare, in sinergia componentelor acesteia din urma: fiabilitate, mentenabilitate, disponibilitate, securitate. Importanta unora dintre aceste componente, cum este de pilda securitatea, sub dublul inteles – safety (securitate) si security (inocuitate) – constituie, de altfel, o tematica prioritara de cercetare si dezbatere la acest zbuciumat inceput de mileniu. De aceea, se intentioneaza organizarea in cadrul CCF 2006 a unei “mese rotunde” axate pe tematica securitatii.
Potentialii autori trebuie sa aiba in vedere la elaborarea lucrarilor ca in cadrul CCF 2006 vor fi abordate toate laturile: inginereasca, socio-tehnica, manageriala, economica, juridica etc. si toate implicatiile calitatii si sigurantei in functionare. In consecinta, puncte de vedere, inclusiv cele polemice, privind ingineria, managementul, certificarea si ingineria calitatii cat si a sigurantei in functionare sunt binevenite in cadrul CCF 2006, organizatorii avand in vedere organizarea mai multor dezbateri si “mese rotunde” asupra unor aspecte controversate ale acestui domeniu interdisciplinar de mare actualitate.
CCF 2006, al carui General Chairman este dr. ing. Dan Stoichitoiu, presedintele SRAC, va marca o noua etapa in devenirea internationala a acestei deja traditionale reuniuni stiintifice in domeniu, atat printr-o participare internationala de exceptie, cat si prin evenimentele, realmente speciale care vor fi organizate cu acest prilej, incluzand dezbateri, mese rotunde, lansari de carti, etc.
Selectia lucrarilor si stabilirea sectiunilor/dezbaterilor/meselor rotunde va fi realizata de catre Comitetul Stiintific International al CCF 2006, al carui Chairman este prof. dr. ing. Ioan C. Bacivarov, directorul laboratorului “Calitate, siguranta in functionare si tehnologii informatice – EUROQUALROM” din Universitatea Politehnica din Bucuresti; din acest comitet fac parte specialisti de renume ai domeniului din 14 tari, componenta sa urmand a fi publicata intr-un numar viitor al revistei, dupa ce toti acesti specialisti isi vor confirma participarea.
Tematica conferintei doreste sa reflecte, de asemenea, problemele, progresele, oportunitatile si provocarile in domeniul calitatii pentru societatea si economia romaneasca la acest debut de mileniu. Prin caracterul ei international si, in consecinta, prin participarea unor specialisti cunoscuti in domeniu (in principal din tari ale Uniunii Europene), CCF 2006 poate constitui un veritabil benchmarking si moment al adevarului pentru organizatiile si specialistii romani din sfera calitatii si a sigurantei in functionare, desigur benefic in perspectiva apropiatei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana: unde ne situam din punct de vedere al cercetarilor, educatiei, managementului si legislatiei in domeniu.
Ultimele conferinte internationale – CCF 2000, CCF 2002 si CCF 2004 – desfasurate de asemenea in Sinaia, au fost favorabil apreciate atat de catre participantii romani, cat si de catre cei straini, care le-au considearat drept unele dintre cele mai importante reuniuni stiintifice europene in domeniu.
Nu avem nici o indoiala ca prin valoarea participantilor, nivelul lucrarilor si amploarea dezbaterilor de specialitate, acest trend ascendent se va confirma, astfel incat CCF 2006 isi va confirma statutul de reuniune stiintifica internationala reprezentativa in domeniul calitatii si sigurantei in functionare.
Tematica orientativa a conferintei CCF 2006
- Managementul calitatii: ISO 9001, ISO TS 16949
- Managementul sanatatii si securitatii ocupationale: OHSAS 18001
- Managementul mediului: ISO 14000
- Managementul sigurantei alimentelor: HACCP, ISO 22000
- Managementul securitatii informatiei: ISO 17799
- Managementul calitatii serviciilor din turism si industria ospitalitatii
- Noi abordari: Managementul eticii si responsabilitatii sociale
- TQM, Six Sigma, Instrumente ale managementului calitatii
- Acreditare (organisme de certificare, laboratoare, personal) si certificare (sisteme de calitate, produse si servicii)
- Tehnici moderne de control si evaluare a conformitatii
- Costurile calitatii (gestiunea calitatii)
- Fiabilitatea (metode matematice, proiectare, fiabilitatea previzionala, experimentala si operationala, fiabilitatea factorului uman)
- Mentenabilitatea (managementul mentenantei, tehnici de mentenanta preventiva si corectiva, RCM)
- Studiul asistat de calculator al calitatii si sigurantei in functionare
- Calitatea serviciilor (invatamant, sanatate, turism, sistem bancar etc.) si evaluarea satisfactiei clientilor
- Calitate, fiabilitate si securitate in sectorul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor (IT&C)
- Legislatie si standardizare in calitate si siguranta in functionare
Informatii generale privind CCF 2006
Termene importante:
15 mai 2006 – Transmiterea cererilor de inscriere pentru CCF 2006 insotite de un rezumat de o pagina a lucrarilor (in limbile engleza/romana). Este incurajata transmiterea rezumatelor si a lucrarilor pe cale electronica la adresele CCF2006@srac.ro (General Chairman CCF 2006 – dr. Dan G. Stoichitoiu) si bacivaro@danube.euroqual.pub.ro (Chairman International Scientific Committee CCF 2006 – prof. dr. Ioan C. Bacivarov).
15 iunie 2006 – Notificarea acceptarii lucrarilor/modificarilor cerute.
1 august 2006 – Transmiterea lucrarilor in extenso , elaborate conform normelor ce vor fi publicate intr-un numar viitor al revistei (in scopul publicarii in timp util a volumelor continand lucrarile conferintei CCF 2006) prin INTERNET si posta ( pe adresa SRAC, str. Theodor Burada, nr. 6, sector 1, OP 62 CP 10, Bucuresti, cu mentiunea pentru CCF 2006).
Limbile oficiale ale CCF 2006 sunt engleza si romana; pentru sesiunele plenare se va asigura traducerea simultana.
Lucrarile pentru publicarea in volum ( Proceedings CCF 2006 – Advances in Quality and Dependability) pot fi redactate in limbile engleza sau romana. Dat fiind caracterul international al conferintei (organizata in acest an pentru prima oara sub egida prestigioasei organizatii internationale Institute of Electrical and Electronics Engineers – IEEE) se recomanda redactarea lucrarilor in limba engleza, pentru a asigura o cat mai buna diseminare internationala a comunicarilor prezentate in cadrul conferintei. Eventualele lucrari editate in limba romana vor avea – in mod obligatoriu – un rezumat extins ( Extended Abstract) de minimum o pagina, redactat in limba engleza.
Taxa de participare: 150 Euro/pers. + TVA
Aceasta include:
√ cocktail de deschidere (26 septembrie)
√ participarea la conferinta;
√ mapa cu lucrarile conferintei;
√ pauzele de cafea;
√ mesele de pranz;
√ cinele festive (27 – 28 septembrie)
Taxa pentru insotitor: 30 Euro/zi + TVA
Acesta include:
√ cocktail de deschidere
√ mesele de pranz
√ cinele festive
Plata se va face in numerar sau prin ordin de plata (OP), in lei, la cursul BNR din ziua platii, in contul SRAC RO18CBIT4210101755001000 deschis la Banca Comerciala Ion Tiriac – SMB.
Tarifele de cazare:
60 Euro/zi camera single
70 Euro/zi camera double
Tarifele nu includ TVA si taxa de statiune.
Cazarea se asigura la Hotel New Montana (micul dejun inclus).
Rezervarile se fac prin talonul de rezervare hotel, iar plata se face in lei, la cursul zilei, pe baza facturii emise.
Tarifele mentionate sunt preferentiale si nu beneficiaza de ele cei care nu au facut rezervarea pana la data de 1 septembrie 2006.
Program
Model de redactare a lucrărilor
Articolele prezentate de membrii Laboratorului EUROQUALROM
- La conception: modelisation, evaluation et mesure de la performance
R. LUPAN, A. KOBI, C. ROBLEDO – ISTIA-LASQUO Universitatea din Angers, A. DELAMARRE, H. CHRISTOFOL – CPNI Universitatea din Angers, Franta - Current troubles of control charts application under non gaussian distributions
Fl. BABUS, A. KOBI, T. TIPLICA – ISTIA-LASQUO Universitatea din Angers, Franta, I.C. BACIVAROV – EUROQUALROM Universitatea Politehnica Bucuresti - Reliability building of mechatronic systems
Alin MIHALACHE, Fabrice GUERIN, Mihaela BARREAU, Alexis TODOSKOFF – LASQUO Universitatea din Angers, Franta, Ioan C. BACIVAROV – EUROQUALROM Universitatea Politehnica Bucuresti - On principles of survivability
Ioan C. BACIVAROV – EUROQUALROM Universitatea Politehnica Bucuresti, Ioan-Cosmin MIHAI – Academia de Politie Bucuresti - Bayesian inference and a closed form for maximum of likelihood for arrhenius exponential case
Sorin VOICULESCU, Fabrice GUERIN – Universitatea din Angers, Ioan C. BACIVAROV – EUROQUALROM Universitatea Politehnica Bucuresti - O metoda de analiza a fiabilitatii retelelor digitale de telecomunicatii cu integrarea serviciilor
Ioan C. BACIVAROV, Angelica BACIVAROV – EUROQUALROM Universitatea Politehnica Bucuresti - Fault tolerant techniques in submicron logic circuits
Angelica BACIVAROV – EUROQUALROM Universitatea Politehnica Bucuresti - Asupra analizei aliantelor strategice
Ioan C. BACIVAROV, Angelica BACIVAROV – EUROQUALROM Universitatea Politehnica Bucuresti
Concluzii după desfăşurarea conferinţei
Editia din acest an a Conferintei de calitate si siguranta in functionare s-a remarcat, in primul rand, prin calitatea continutului prezentarilor, la toate cele 11 sectiuni.
Au fost selectionate peste 70 de lucrari care au fost prezentate in cadrul a 11 sesiuni orale sau poster. Aceste lucrari au vizat problematica larga a asigurarii calitatii, certificarea sistemelor de management al calitatii, de mediu, sanatate si securitate ocupationala, securitate informatica. De un interes special a fost sesiunea referitoare la certificarea responsabilitatii sociale. De asemenea, problematica a inclus evaluarea fiabilitatii componentelor sistemelor, in special a celor de mare raspundere functionala, problema calitatii si a securitatii sistemelor informationale, precum si managementul calitatii pentru diferite domenii. Expunerile au fost facute de invitati de marca – oficiali IQNet sau coordonatorii unor colective de cercetare de la universitati de prestigiu din Franta – Grenoble, Angers – sau din Olanda- Rotterdam. Au fost aduse in atentia participantilor romani ultimele evolutii in domeniul calitatii si sigurantei in functionare, conturandu-se, totodata, directii viitoare de cercetare.
„Pe parcursul celor zece editii ale CCF a avut loc o mutatie de la cantitativ la calitativ. Din aceste dezbateri, multi dintre noi am invatat lucruri care ne vor permite sa ne orientam activitatile in viitor in conformitate cu tendintele” a spus domnul profesor Liviu Masalar, concluzionand lucrarile conferintei.
„Cea de-a zecea editie a conferintei internationale de Calitate si siguranta in functionare a fost o reuniune speciala si din punct de vedere stiintific”, precizeaza domnul profesor Ioan Bacivarov, presedintele Comitetului stiintific international al conferintei. „Comitetul stiintific international, format din personalitati in domeniu din 12 tari a reusit sa alcatuiasca un program echilibrat si, deopotriva, incitant, de interes atat pentru practicienii, cat si pentru teoreticienii acestui domeniu atat de important si de actual.”
Nu in ultimul rand, conferinta a fost si un excelent eveniment social, prilej de intalniri, reintalniri, stabilire de contacte, generatoare, poate, de colaborari ulterioare sau, de ce nu, de prietenii.